tisdag 9 november 2010

Lagom korruption

Nu börjar korruptionsaffärerna på bred front att dyka upp även i Sverige. Efter att man i alla år bagatelliserat, diminutiserat och tystat ner det som alla vetat om men förträngt börjar de obekväma sanningarna att dyka upp. Mutaffärer i byggbranchen har betraktats av ledande politiker som något som ingår i affärsverksamheten i stort. Bagatellisering. Vapenhandel på internationell nivå som är en ryggrad i svensk exportindustri och grund för fortsatta pensioner i nutid har expolitiker som försäljare. Diminutisering.
Det som kommer att dyka upp om ett tag är korruptionen i den globala narkotikapolitiken. Den är en ekonomisk motor i det mesta av vad som gäller underrättelseverksamhet som förser politiker med information vilka i sin tur tar fram anslag av skattepengar för att bekämpa samma hantering. Vanligt folk börjar få grepp om den enorma propagandaapparat som håller igång detta självgenererande system. Det kapital som skapas i branschen spiller ut i alla riktningar och utgör en inte oansenlig andel i den ekonomiska utvecklingen. EU är också fortfarande en öppen fråga som marknad för dessa krafter, Atlanten skiljer åt kokainmarknaden och konsumenterna någorlunda även om man fått in en rejäl fot i Västafrikanska hamnar och flygplatser. Regeringar i länder som Guinea-Bissau befinner sej under kartellers kontroll. I öster finns ryssar som på en allt bredare och glesare front försöker stoppa den rullande ångvälten med heroin.
Opiumproduktionen i Afghanistan har tiofaldigats efter USA invasionen för åtta år sedan. Är man inte helt blind, döv eller analfabet så kan man idag dra den slutsatsen att delar av västliga underrättelsetjänster och deras partners har hela handen i den syltburk som utgörs av opiumskörden. Presidenten med bröder och kusiner är djupt inblandad i hanteringen. Distributionen skyddas av NATO och övriga styrkor från produktion och hela vägen till slutkonsument. Kosovo är en bas för transiteringen som sker i skydd av FN styrkor via Montenegro. För att belysa hur man opererar skall man ha i åtanke hur till exempel Martti Ahtisaari, Nobels fredspristagare påträffades med 2 miljoner Euro i kontanter i en resväska för några år sedan. Dom pengarna var inte lätta att redovisa. Fast vad hade han för val? Han skulle ha kunnat fylla sina lungor en sista gång innan han blåste i visselpipan för att sedan postumt hamna i en liknande utredning som drabbade en av hans fd kolleger efter en promenad på Sveavägen 1986.

Grunden för kolonialismen var redan för britterna på 1830-talet att hitta nya marknader för sina produkter och detta skedde via subventionering av egna produkter, såsom exempelvis saltexporten till Indien. Det finns ingen anledning att tro att detta skulle ha förändrats fast situationen är avsevärt mera komplicerad idag. Postindustrialismen medför att varuproduktionen från väst och utveclade länder har flyttats till låglöneländer. Kvar har blivit ett överskott av tjänster i en krympande anslagsekonomi.
För att hitta köpare till exempelvis sociala tjänster och en tjänstemannaproduktion måste brukare skapas via behovet av samma tjänster lokalt. För att skapa nya arbetstillfällen krävs alltså antingen en skärpning av lagar eller att man skapar nya grupper av kontinuerliga offer. Dessa skapas idag lokalt med hjälp av droger som på sikt kommer att undergräva hela systemet. Förutom det fängelseindustriella komplexet så håller man på att utveckla hela det politiska och sociala kontrollsystemet. Trots minskande brottslighet sedan 1970-talet håller man fast vid en kontraproduktiv och medborgarfientlig politik. Hela kadrer av gamla och nya politruker behåller sina jobb som en jättelik arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Många har under årens lopp haft lokala lösningar på ovanstående problem, alla har blivit lika impopulära. Adolf Hitler, Pol Pot, Josef Stalin och nu senast trojkan Cheney-Rumsfeld-Bush som försökte rensa i Pentagons militära byråkratdjungel. Det enda de senare lyckades med var dock att exportera samma sågbockar till de enorma komplexen i Bagdads gröna zon och den som är under uppbyggnad i Kabul.

När ett samhälle uppnått en stabil struktur blir ett utökat antal lagar som medborgare måste rätta sej efter omvänt proportionellt mot graden av civilisation. Man förnekar folk möjligheter till att på individnivå fatta egna beslut grundade på moral eller kultur samt självständigt tänkande. Det skulle underlätta om många av dessa välvilliga offentliga tjänstemän gjorde så lite som möjligt och lät folk leva sina liv ifred. Samma tjänstemän och paragrafryttare skyddar varandra och gör att likhet inför lagen betraktas som ett dåligt skämt. Så länge som statens jurister själva inte följer de lagar som de pådyvlar folk är den demokratiska staten långt borta. Man har skapat en hel massa undantag vid till exempel polisarbete och friar poliser och andra myndighetsutövare trots att de begår brott.
Hur förklara för statens jurister att all så kallad infiltratörsverksamhet där man värvar brukare av droger leder till ökad tillgång på gatan? Det har aldrig varit statens förtjänst att droghandlare försvinner från en marknad, det är egna beslut eller beslut från konkurrenterna och det sker inte i några statliga domstolar. Narkotikaroteln idag är en grupp åskådare som tittar på en hantering som styrs över deras huvuden, vad som eventuellt händer är att någon i kåren faller för frestelsen och pengarna. Man förflyttar bara problemet. Med tanke på hur statistiken ser ut med minskande beslag så fungerar polisen som leverantör av klienter till socialtjänsten samtidigt som droger tillhandahålls av polisen godkända försäljare. I praktiken har det alltså skett en legalisering av hanteringen men bara i försäljningsledet.
Det som kan hindra denna utveckling är att drogkonsumtionen det vill säga efterfrågan minskar. Första steget är en avkriminalisering för innehav för personligt bruk för att få bukt på lockelsen från övervinster i hanteringen. Använd de sociala resurserna till att stödja dem som inte klarar av att hoppa av själva.

M.Gandhi.
”Västerlänningar saknar genuin fysisk styrka och kurage. De håller sig igång med hjälp av berusningsmedel. En sådan civilisation kommer att sluta i självförintelse.”

Inga kommentarer: