Samhällets kontanthantering sätts under konstant press med rån av värdetransporter. Det gäller för politiker att inte gå i fällan och tillåta tyngre beväpning för de vaktbolag som har hand om dessa transporter. Varken polisen eller vaktbolagen har något att vinna med tyngre beväpning, det gäller att använda resurserna på smartare sätt istället. De rån som lyckats under senare år har alla varit insiderjobb där gärningsmännen haft nära nog fullständig information om vägar, summor, tidspunkter och metoder för transporten. Att man sedan pangat på lite i efterhand slås upp stort i dagspressen.
En av de bolag som expanderat mest under senare år, genom uppköp och nya marknader är G4S. Deras hemsida visar på ett företag som lever i tiden med socialt engagemang integrerat i bolagets verksamhet. Företaget har cirka en halv miljon anställda i 100 olika länder. De har ett finger med i de flesta branscher när det gäller säkerhet, allt från butiksdetektiver till personbevakning av politiker och representanter för näringsliv. I Sverige finns över 3000 anställda, deras senaste uppdrag är till exempel bevakningen av Uppsala universitet.
Jag tvivlar inte på deras uppriktiga syfte att upprätthålla lag och ordning med sina bevakningsuppdrag men som med alla system måste man ha en balans mellan ordning och framsteg. De får alltså inte bli för effektiva, då har vi snart en korporativ diktatur som vakar och styr över oss. Fråga invånarna i Bagdad vad de tycker om det, och hur mycket kan armén skydda dem trots tunga vapen?
Överhuvudtaget har dessa vaktbolag haft ett enormt uppsving det senaste decenniet. Svenska vakter har till exempel gått på regelrätta skjutövningar i militärt skytte med gevär. Antalet vakter i Sverige uppgår väl nånstans i storleksordningen 15-20000 och är knutna till totalförsvaret tillsammans med lapplisor och folk på vägverk, kustbevakning och tullmyndigheter.
Om inte tjänstemän och politiker eller framförallt enskilda medborgare ser upp nu är detta ett embryo till världsarmé. De har en egen underättelsetjänst och egna digitala system med databaser i hela världen sammankopplade över ett eget intranät samtidigt som kontakten med polisen är intim. Vi är redan i den situationen att man betalar för sin egen eventuella buggning och all kameraövervakning längs vägarna via skattsedeln. Politiker med egna intressen i fokus har genomdrivit beslut som drabbar tusentals oskyldiga.
Samtidigt kan man se dessa vaktbolag som en balans gentemot ett ineffektivt polissystem som mest verkar handla om internt käbbel om revir, framförallt internationellt. En transparens i ett kommersiellt och ett offentligt samarbete när det gäller lag och ordning över gränserna skulle kunna återställa förtroendet för polisen från drabbade medborgare.
Samhällssystemen idag är så komplexa att för en driven skurk möter det inga större hinder att kryssa mellan systemen utan upptäckt. Som tur är finns det massvis med vakna medborgare som via Internet kan dra i bromsen, även om det sker långt efteråt, det kan man se i fallet Agosto Pinochet. Hans överlevande släktingar kommer knappast ha så mycket nytta av de pengar som han roffade åt sig efter kuppen i Chile 1973. Släktingarna har idag ställts inför rätta och cirka 15 miljoner euro från ett hundratal konton tillhörande familjens bolag i Schweiz och Karibien har återbördats till statskassan i Chile. En stor del av pengarna bestod av provisioner som erhållits i samband med vapenköp.
Myndigheter i många länder försöker begränsa Internet med olika medel. Svensk censur är inget undantag. Man skyller på upphovsrätter och försöker skrämma fildelare med skyhöga böter. Beskyllningarna skulle oftast inte klara ens den enklaste juridiska process inför en svensk tingsrätt om man inte satte rena sågbockar som nämndemän.
Ett annat sätt är att försöka begränsa yttrandefriheten genom att få mer eller mindre avdankade konstnärer att rita rondellhundar med påhittade religiösa motiv för att få igång en pseudodebatt. Man måste ju för det första undra vad man har en hundfigur i en rondell till förutom för nöjes skull. Hur kan dessa så kallade konstverk få någon religiös anknytning utom som massmediell anka, det finns väl inga originalbilder på de religiösa förgrundsfigurer som konstnären påstår att de skall efterlikna? Att sedan diskutera om att publicera eller inte publicera bilder på dessa gav väl debatten en ytterligare dimension.
G4S kan även uttalas g-four-s eller G-force, den gamla benämningen på FBI agenter var G-men men detta har väl i dessa genusforskningstider fått ge vika för ett mera passande begrepp.
måndag 15 oktober 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar